10 recepten uit de tuin van het Melkhuisje

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

10 gemakkelijke toprecepten uit de eetbare tuin van het Melkhuisje

De tuin van het Melkhuisje is 100% eetbaar. Van aan de straatkant tot helemaal achterin. Van links naar rechts. Alles wat er groeit en bloeit is eetbaar of bruikbaar. Reden te meer om mijn 10 favoriete en niet-alledaagse maar oh zo makkelijke recepten met je te delen.

Seringen siroop

 

DIT HEB JE NODIG

10 trossen seringen (hoe donkerder de bloemen, des te sterker de smaak) – 500 ml water – 450 g kristalsuiker – 1 appelsien, in schijven

ZO MAAK JE HET

Schud de bloemtrossen na het plukken voorzichtig, om eventuele insecten te verwijderen. Pluk de bloemetjes eraf en spoel kort met koud water. Verwijder al het groen; de steeltjes smaken bitter. Verhit het water met de suiker en laat 2 minuten doorkoken tot de suiker compleet is opgelost. Giet de siroop in een pot of pan. Laat afkoelen en voeg de bloemetjes en appelsienschijven toe. Roer goed door zodat alle bloemen zijn bedekt met siroop. Doe het deksel op de pot of pan en laat op een koele plek 5-7 dagen trekken. Roer zeker tweemaal per dag goed door. Zeef de siroop om de bloemen en appelsienschijven te verwijderen en giet in schone, steriele flesjes. Op een koele plek is de seringen siroop max 1 jaar houdbaar. Heerlijk in water of als extraatje in een glaasje cava.

Tomatenketchup

 

DIT HEB JE NODIG

1250 gr tomaten – 1/2 rode paprika – 1 ui fijngehakt – 1/2 teen knoflook – 50 ml azijn – 35 gr suiker – 1 tl geraspte gember – 1 tl paprikapoeder – 1 tl nootmuskaat – 1 mespuntje cayennepeper – 1/2 tl korianderzaad – 1 kruidnagel – Snuifje zout en peper

ZO MAAK JE HET

Was de tomaten en snij ze in stukken. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij deze ook in stukken. – Zet de paprika, de tomaten, ui en knoflook op het vuur in een pan met een scheut water en laat dit gedurende een uur op een zacht vuur pruttelen. – Roer het af en toe door elkaar en voeg zonodig een beetje water toe. – Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer. – Zet de pan terug op het vuur en voeg alle specerijen, de azijn en het suiker toe. – Laat de saus nog eens 1,5 uur zachtjes sudderen, totdat hij voldoende dik is. – Breng de ketchup op smaak met peper en zout en giet deze in schone gesteriliseerde potten. – De ketchup blijft een jaar goed in de koelkast.

 

 

Vlierbloesem siroop

 

DIT HEB JE NODIG

Vlierbloesemschermen (een grote hoeveelheid). Schud de schermen goed af en kijk of er geen vieze dingen op achterblijven voor je begint. – 8 citroenen – Water – Suiker

ZO MAAK JE HET

Schil de citroenen en snij ze in schijfjes. Doe afwisselend vlierbloesemschermen en citroenschijfjes in een glazen of stenen kom. Giet er water op tot alles onderstaat. Dek af en laat 24 uur staan op een warme plek. Giet het mengsel door een doek. Druk de bloemen en de citroenen goed uit. Meet daarna de vloeistof af en reken per dl vocht 100 g suiker. Breng het vocht met de suiker aan de kook, neem van het vuur als alles gaat borrelen. Schep het schuim af. Vul goed afsluitbare flessen of potjes met de vlierbloesemsiroop.

Druivenlikeur

 

DIT HEB JE NODIG

800 g druiven – 1 stokje kaneel – 5 kruidnagels – 500 g suiker (gewone fijne kristalsuiker) – anderhalve dl water – 1 l brandewijn

ZO MAAK JE HET

Haal de druifjes van de tak en spoel deze goed. Doe in de bokaal. Weeg de suiker af en doe in een kookpotje. Doe er het water bij en laat op een zacht vuurtje de suiker smelten in het water. Doe kruidnagel en kaneel bij de druiven, overgiet met de siroop en de brandewijn. Goed omroeren. Ik laat het geheel nog een paar minuten openstaan totdat het mengsel volledig is afgekoeld. Iedere week eens goed roeren of schudden. Na een drietal maanden is dit klaar. Ideaal voor de feestdagen. Giet de drank door een zeef en doe in een fles.

 

Ovengedroogde tomaten

 

DIT HEB JE NODIG

800-1000 gram kleine tomaten (tussen snoeptomaatjes en trostomaten in) – 10 takjes verse tijm – 4 teentjes knoflook – grof zeezout – versgemalen zwarte peper – olijfolie

ZO MAAK JE HET

Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de tomaten doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi de tomaatjes royaal met grof zeezout en versgemalen peper en verdeel de takjes tijm erover. Stop per keer twee hele teentjes knoflook in je knoflookpers (zonder te pellen) en knijp deze boven de tomaten uit. Als het goed is spuiten de stukjes knoflook alle kanten uit zodat de boel meteen mooi over de tomaten wordt verdeeld. Verwijder de velletjes uit de knoflookpers en herhaal met de volgende tenen knoflook. Besprenkel het geheel met olijfolie. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat gedurende tussen de 3 en 5 uur drogen. Haal de tomaatjes uit de oven als ze de gewenste ‘droogte’ hebben bereikt. Bij mij is dat na ongeveer 4 uur, maar ik kan het niet laten om toch elk uur te gaan piepen. Laat de tomaatjes wat afkoelen en doe ze vervolgens in een schone, glazen pot (inclusief de takjes tijm). Schenk er zoveel olijfolie bij totdat de tomaatjes helemaal onder staan. Je kunt de tomaatjes zo weken bewaren.

Pickles

 

DIT HEB JE NODIG

500 g zilveruitjes – 5 augurken – 1 bloemkool – 200 ml azijn – 3 dl groentebouillon – 50 g bloem – 2 el suiker – 2 el currypoeder – 1 tl gemberpoeder – 2 el kurkuma – 2 laurierblaadjes – 2 mespuntjes mosterd – 1 klontje boter – zout

ZO MAAK JE HET

Doe de zilveruitjes in een kom en giet er kokend water over. Je kan ze zo gemakkelijker pellen. Snijd de bloemkoolroosjes en pel de zilveruitjes. Smelt een klontje boter in een pan en stoof de zilveruitjes met de bloemkool aan, maar laat ze niet kleuren. Doe de suiker, currypoeder, gemberpoeder, kurkuma en mosterd bij de groenten en meng goed. Laat de specerijen kort meebakken. Doe de azijn, bouillon en blaadjes laurier in de pan en laat opwarmen. Roer goed. Roer de maïzena los in wat water, en schenk bij in de pan. Laat het mengsel inkoken in de pan tot het begint te binden. De zilveruitjes moeten nog beetgaar zijn. Snijd de augurkjes in blokjes en roer ze van het vuur weg door de pickles. Doe de pickles in bokalen en laat volledig afkoelen. Je kan de pickles gemakkelijk 3 maanden bewaren. 

 

 

 

Rode currypasta

 

DIT HEB JE NODIG

2 el citroengras; fijngehakt – 60 gr sjalotjes, fijngehakt – 1 el gemalen komijnzaad – 1 el korianderbolletjes – 7 teentjes look, fijngehakt – 5 gedroogde, rode chilipepers, zonder zaadjes, fijngehakt – 3 el plantaardige olie

ZO MAAK JE HET

Laat de gedroogde chilipepers een nachtje weken in koud water. Doe alle ingrediënten samen in een vijzel en stamp tot een gladde pasta of gebruik de staafmixer. Bewaar de rode currypasta in een potje in de koelkast. Wil je de curry nog pikanter? Voeg dan extra chilipepers toe. Liever iets minder pikant? Voeg dan een scheutje kokosmelk toe!

Slaapthee

 

DIT HEB JE NODIG

20 gram citroenmelisse – 25 gram hopbellen – 10 gram appelsienschil – 45 gram valeriaan

ZO MAAK JE HET

2 theelepels kruidenmengeling op 1 kop kokend water. 7 – 10 minuten laten trekken. Mag gezoet worden. Neem een kopje een uur of 2 voor je naar bed gaat. Eventueel neem je er nog een vlak voor het slapen gaan.

 

 

 

Limonade van paardenbloemen

 

DIT HEB JE NODIG

6 handjes paardenbloemen – 1 kg suiker – 1 l water – Halve citroen – Halve appelsien

ZO MAAK JE HET

Pluk de paardenbloemen. Gebruik alleen de bloemen, snijd de stelen af. Spoel de bloemen onder stromend water. Als je met kinderen gaat plukken, vis dan de grassprieten er tussen uit en week de bloemen even om zand en modder te verwijderen. Snijd de citroen en de appelsien in schijven. Doe alle ingrediënten in een ruime pan, breng het aan de kook en roer af en toe zodat de suiker goed oplost. Haal de pan van het vuur als de suiker is opgelost. Laat het 24 uur trekken. Hang een zeef in een ruime pan en leg in de zeef een schone theedoek. Giet het bloemenmengsel in de zeef. Knijp de bloemen goed uit. Giet de siroop in schone flessen.

Kappertjes van Oost-Indische kers

 

DIT HEB JE NODIG

Zaden van Oost-Indische kers – Water – Witte wijnazijn – Rasp van een citroen – Peperkorrels – Laurierblad

ZO MAAK JE HET

Haal de zaaddozen los van elkaar, zodat je losse zaden hebt. Was ze en doe ze in een schone confituurpot. Zet onder water en voeg wat zout toe. Doe het deksel erop, laat op het aanrecht staan en ververs het water gedurende drie dagen elke dag (en vul aan met een snuf zout). Het kan zijn dat het sterk ruikt en niet zo lekker, maar dat is normaal. 🙂 Laat na drie dagen uitlekken en even drogen voor het inmaken. Meet de hoeveelheid wijnazijn die in de confituurpot past af en kook met wat zout, enkele peperkorrels, laurierblad en wat citroenrasp in een pan, gedurende een kwartiertje. Laat een beetje afkoelen en giet over de zaden in de schoongemaakte confituurpot. Sluit af en laat minimaal 5 dagen in de koelkast staan om op smaak te laten komen.

 

Wist je dat het Melkhuisje ook een eigen, unieke thee heeft? Elk ingrediënt van Butterfly Magic heeft een reden en dat wordt allemaal uitgelegd in het verhaal van onze thee! Als je meer recepten wil, zijn hier een paar heerlijke recepten voor cocktails en ijsthee met our very own Butterlfly Magic