Mensen aan een tafel kiezen een geschikte vergaderlocatie zoals het Melkhuisje
10 factoren bij het kiezen van een geschikte vergaderlocatie
06/09/2019

5 manieren om afval te verminderen tijdens je volgende kids verjaardagsfeestje

Tips afval te verminderen tijdens een verjaardagsfeestje Melkhuisje kinderen die kaarsjes op taart uitblazen

Heb jij het geluk en ervaar je de vreugde om een kleine kapoen in huis te hebben? Binnenkort verjaart die kleine dreumes misschien en voel je stress opkomen bij de gedachte dat je een verjaardagsfeest ineen zal moeten steken. Maar geeft het je ook stress en een onbehaaglijk gevoel als je je bedenkt hoeveel afval je waarschijnlijk zal produceren? Soms is de berg afval na zo’n feestje haast niet te overzien. En nadenken over hoe afval te verminderen tijdens een verjaardagsfeestje zal misschien niet een prioriteit zijn. Toch ben ik ervan overtuigd dat een spetterend, doch afvalvrij kids verjaardagsfeest mogelijk is. Een afvalvrij verjaardagsfeestje hoeft helemaal niet saai of spartaans te zijn. En door ervoor te kiezen om het op een milieuvriendelijke manier aan te pakken, zorg je voor een gezonde wereld voor al onze kinderen.

En ik vertel je graag hoe met deze 5 manieren!

1. Online uitnodigingen

Verklein die afvalberg door eenvoudigweg papieren uitnodigingen te vermijden. Met sites zoals Paperless Post, Punchbowl en Canva maak je prachtige, afvalvrije uitnodigingen in een mum van tijd!  Bovendien helpen deze sites met het bijhouden van je gastenlijst. Hoe handig is dat! Gedaan met alle aparte post-its, sms’jes of andere bevestigingen.

2. Herbruikbare decoratie

Kies in plaats van ballonnen voor grote papieren pom-poms of kleurrijke lantaarns. Nog beter, maak je eigen upcycled  T-shirt pom-poms of doe-het-zelf lantaarn poppen. Beiden creëren dezelfde feestelijke stemming met veel minder afval. Bovendien kan het een leuke activiteit zijn om samen met je kids te doen. Maak (of geef iemand handig de opdracht om het voor jou te doen) een banner met een “Happy Birthday”-textuur in plaats van elk jaar opnieuw een wegwerp-banner te kopen en dus weg te gooien.

3. Herbruikbaar servies en servetten

Eerst en vooral: weg met papieren borden en plastic bestek, een belangrijke stap in het afval verminderen tijdens een verjaardagsfeestje. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de lokale tweedehandswinkel en ik ben er zeker van dat je daar bestek en borden zult vinden. Met een prijs per bord van tussen 10 en 50 cent, is het niet enkel goed voor het milieu, maar ook nog eens voor je portemonnee. Bovendien kan je je verzamelde servies en bestek nog voor tal van andere toekomstige feestjes gebruiken. Een rommeltje denk je dan? Waarom versier je alles niet met eigen stoffen servetten die je kan maken uit restjes stof? Stof die je anders misschien zou… weggooien 🙂

Vergeet ook zeker je vrienden en familie niet in te lichten over je afvalvrije feestjes-aanpak! Ik ben er zeker van dat je hen inspireert!

4. Donaties versus geschenken

Er is helemaal niets mis met een kind te laten doneren. Hoe fijn zou het kunnen zijn als je kind kan doneren aan een organisatie zoals de plaatselijke liefdadigheidsinstelling of het dierenasiel tijdens het verjaardagsfeest. Kinderen zullen het ongelooflijk belangrijk vinden om het geld zelf te overhandigen en uit te leggen waar het vandaan komt. En elk jaar dat ze ouder worden, zullen ze dus ook meer compassievol worden. (En is dat uiteindelijk niet veel mooier dan 18 extra dozen LEGO te ontvangen?)

5. Sla de feestartikelen over

Bevrijd jezelf van de tirannie van feestartikelen. Want waarom verspil je al die kostbare momenten in je leven… Is het herkenbaar? Jij met je kids, rondhollend in een dumpstore, waar je dan finaal 10 botsballen in je karretje smijt in de hoop dat dat zal volstaan als afscheidscadeautje? Bovendien zijn de meeste traktatiezakjes gevuld met goedkope, in massa geproduceerde plastic snuisterijen – of ongezonde junkfood – en ze zijn gewoon niet nodig.

Heb je toch de onweerstaanbare drang om na afloop van het feestje iets mee te geven als bedankje? Overweeg dan eens een plak cake, een gezonde zelfgemaakte mueslireep of één van de decoraties. En natuurlijk een vrolijke “bedankt voor je komst!”

Het Melkhuisje draagt duurzaamheid, respect voor het milieu en afval verminderende initiatieven heel hoog in het vaandel.  Onze locatie leent zich perfect voor jouw volgende kids afvalvrije verjaardagsfeest. Kom zeker eens een kijkje nemen. Wellicht kunnen we je inspireren met nog meer leuke ideeën!

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286

Geef een reactie