5 positieve effecten van de natuur op je lichaam en geest

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

5 positieve effecten van de natuur op je lichaam en geest

Mijn hele leven hou ik al van wandelen in de natuur. Als klein ukkepukje beleefde ik de tijd van mijn leven in de Duitse bossen tijdens onze jaarlijkse vakanties. Gewapend met een zorgvuldig uitgezochte wandeltak, kon ik alles aan! Ik hou van de manier waarop ik in de natuur ‘ben’. Ik voel me geaard en ervaar vrede, ja, zelfs liefde. Hoewel ik altijd heb geloofd dat wandelen in de natuur veel psychologische voordelen heeft, heb ik er nooit echt bij stilgestaan dat er wellicht ook een wetenschappelijke verklaring voor is. Tijd om dit eens uit te zoeken en mijn padvinderskwaliteiten hierop los te laten! Ik vond enkele interessante onderzoeken waarin de wetenschap laat zien wat de positieve effecten van de natuur op je lichaam en geest.

5 positieve effecten van de natuur op je lichaam en geest

In de natuur zijn vermindert stress

Het is duidelijk dat wandelen in de natuur, stress en angst kunnen verminderen. In een recent experiment in Japan kregen deelnemers de opdracht om in een bos of een stedelijk centrum te lopen terwijl hun hartslagvariatie, hartslag en bloeddruk werden gemeten. De deelnemers vulden ook vragenlijsten in over hun stemmingen, stressniveaus en andere psychologische topics.

Uit de resultaten bleek dat de proefpersonen die in bossen liepen significant lagere hartfrequenties en een hogere hartslagvariatie hadden. Dit duidt op meer ontspanning en minder stress! Ze rapporteerden ook betere gemoedstoestanden en minder angstgevoelens dan degenen die in een stedelijke omgeving liepen. De onderzoekers concludeerden dat er iets in de natuur zit dat een gunstig effect heeft op stressvermindering.

De natuur maakt je gelukkiger

Ik heb altijd ervaren dat wandelen in de natuur me gelukkiger maakt. Natuurlijk kan afgenomen stress een groot deel van de reden zijn. Maar Gregory Bratman van Stanford University heeft bewijs gevonden dat de natuur ook op andere manieren invloed kan hebben op onze stemming.

In een onderzoek uit 2015 hebben hij en zijn collega’s willekeurig 60 deelnemers toegewezen aan een groep. De testgroep zou 50 minuten wandelen in de natuur, zoals een eikenbos, en de controlegroep in een stedelijke omgeving zoals langs een vierbaansweg. Voor en na de wandeling werden de deelnemers beoordeeld op hun emotionele toestand en op cognitieve acties, zoals hoe goed ze taken konden uitvoeren die een kortetermijngeheugen nodig hadden. De resultaten toonden aan dat degenen die in de natuur liepen minder angstig werden, meer aandacht kregen, evenals meer positieve emoties, in vergelijking met de stedelijke wandelaars. Ze verbeterden ook hun prestaties op de geheugentaken.

De natuur verlicht aandachtsmoeheid en verhoogt de creativiteit

Vandaag leven we met alomtegenwoordige technologie die is ontworpen om voortdurend onze aandacht te trekken. Maar veel wetenschappers geloven dat ons brein niet is gemaakt voor dit soort informatiebombardementen. Ze geloven zelfs dat het kan leiden tot mentale vermoeidheid, overweldiging en burn-out.  Dit vraagt om “aandachtsherstel”, om terug te keren naar een normale, gezonde staat.

Strayer is een van die wetenschappers. Hij gelooft dat het ‘zijn’ in de natuur de uitgeputte aandachtscircuits herstelt. Dit kan op zijn beurt ons helpen om meer open te staan ​​voor creativiteit en probleemoplossing.

In een onderzoek uit 2012 toonden hij en zijn collega’s aan dat wandelaars op een vierdaagse backpacktocht aanzienlijk meer puzzels konden oplossen die creativiteit vereisten in vergelijking met een controlegroep mensen die wachtten om dezelfde wandeling te maken.

De natuur helpt je om vriendelijk en vrijgevig te zijn

Wanneer ik terugkom van een heerlijke wandeling met de hond in de Mispeldonk of Het Mechels Broek, ervaar ik mezelf als (nog) vriendelijker en liefdevoller! Een nieuw onderzoek leggen uit waarom dat zo is. Enkele nieuwe onderzoeken werpen licht op waarom dat zo is.

Ondersteuning voor deze theorie is afkomstig van een experiment van Paul Piff van de University of California (Irvine). Hierin moest één groep van de deelnemers gedurende één minuut in een bos staren met zeer hoge bomen. Opvallend was dat de deelnemers merkten dat ze een meetbare toename in ontzag voelden. Ze waren bovendien meer behulpzaam en benaderden ethische dilemma’s ethischer dan de andere groep, die evenveel tijd spendeerden aan het kijken naar een hoog gebouw.

De natuur zorgt ervoor dat je je “levendiger voelt”

Met al deze voordelen om buiten in de natuur te zijn, is het geen verrassing dat iets in de natuur ons levendiger maakt. Buiten zijn geeft ons energie. Het maakt ons gelukkiger, helpt ons de dagelijkse stress van ons overscheduled leven te verlichten, opent de deur naar creativiteit en helpt ons vriendelijk te zijn voor anderen.

Niemand weet of er een ideale hoeveelheid natuurblootstelling is. Toch zegt Strayer dat backpackers een minimum van drie dagen vooropstellen om echt los te komen van het dagelijks leven. Noch kan iemand met zekerheid zeggen hoe de natuur zich verhoudt tot andere vormen van stressverlichting of aandachtherstel, zoals slaap of meditatie. 

Toch zit er dus iets in de natuur dat ons psychologisch gezond houdt, en dat is goed om te weten. . . vooral omdat de natuur een bron is die gratis is en die velen van ons kunnen bereiken door gewoon de deur uit te gaan. De resultaten van al deze onderzoeken, zouden ons als samenleving toch moeten aanmoedigen om zorgvuldiger na te denken over hoe we onze wildernisgebieden en onze stadsparken behouden.

Om en rond het Melkhuisje werd daarom een rijkdom aan natuur aangelegd. Er zijn beestjes, een grote moestuin en een eetbare tuin om de bezoekers al het moois van de natuur te laten ervaren! Kom ons zeker eens bezoeken, contacteer ons via de website of een mailtje. Wees welkom!

Wil je bijleren over Strayers onderzoek? Lees dan dit artikel van National Geographic waar ze alles in detail uitleggen!