5 tips om je evenement duurzamer te maken

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

5 tips om je evenement duurzamer te maken

Duurzaamheid is meer dan alleen een trend en een belangrijk thema wereldwijd. Momenteel geeft 52% van de evenement managers aan dat ze stappen ondernemen om de impact van hun event op het milieu te willen minimaliseren. Ja! Een event kan ook bescheiden zijn én duurzaam. Hier zijn 5 tips voor jou om je evenement duurzamer te maken.

5 tips om je evenement duurzamer te maken
Tip 1. Kies je locatie op basis van duurzaamheid

De locatie kan je event maken of kraken. Kies dus een locatie waar mensen al op een milieuvriendelijke manier werken. Overweeg het recyclen van afval of het gebruik van tweedehands materiaal. Bovendien is het niet alleen duurzaam, maar ook leuk voor je bezoekers als de locatie gemakkelijk bereikbaar is met het openbaar vervoer. Is er (nog) geen openbaar vervoer? Gebruik dan je eigen bussen of promoot carpoolen. Of waarom komen je bezoekers niet met de fiets?

Tip 2. Vermijd papier

Meerdere kilo’s afval kunnen achterblijven tijdens events. Een van de beste manieren om je event duurzamer te maken, is om te stoppen met het produceren van papierafval. Dit kan voornamelijk door een andere en meer milieubewuste aanpak op vlak van marketing en promotie. Druk bijvoorbeeld geen flyers, tickets en kaarten af, maar zorg ervoor dat alle informatie digitaal beschikbaar is. Dit kan via een mobiele app of via e-mail. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je budget: je bespaart veel drukkosten.

Tip 3. Hergebruik plastic

Bij de productie van plastic komen schadelijke stoffen vrij in de lucht, waaronder CO₂. Bespaar op plastic door bezoekers die hun plastic bekers hergebruiken te belonen met bijvoorbeeld een kleine korting op een drankje. En voor het onoverkomelijke afval? Maak gebruik van grote recyclebakken, zodat alles op de juiste plaats terechtkomt.

Tip 4. Serveer duurzaam voedsel

Duurzaam geproduceerde producten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook kwalitatief beter. Maak zo veel mogelijk gebruik van seizoensgebonden producten en koop waar mogelijk in bij lokale bedrijven. Zo bespaar je enorm op transport. Zorg dat je vooraf een goed beeld hebt van het aantal bezoekers, waardoor je voedselverspilling zo veel mogelijk tegen kunt gaan. Overweeg daarnaast om je aanbod volledig vegetarisch of veganistisch te maken: de productie en consumptie van vlees levert namelijk meer milieubelasting op dan de productie van groenten.

Tip 5. Gebruik groene energie

Veel events durven al wel eens elektriciteitsvreters worden verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan foodtrucks, luchtkastelen, koelingen of de verwarming. Vergroen je energiegebruik zo veel mogelijk. (Led)lampen met bewegingssensoren die alleen aangaan wanneer iemand in de buurt is, voorkomen dat onnodige energie wordt verspild.

conclusie

Een groot aantal bezoekers is een grote aanval op het milieu. Als organisator is het je verantwoordelijkheid om die schade te beperken. Als je een locatie kiest op basis van duurzaamheid, ben je al goed op weg. Papierverbruik vermijden en plastic hergebruiken zijn ook manieren om het milieu en je budget te sparen. Als je ook verantwoord geproduceerd voedsel aanbiedt en groene energie gebruikt, weet je zeker dat je alles hebt gedaan om je evenement duurzamer te maken.

 

 

Duurzaamheid is troef in het Melkhuisje. Met tweedehands en duurzame materialen, milieuvriendelijke energiebronnen en een korte voedselketen, willen we alvast een mooi voorbeeld neerzetten van hoe een duurzame eventlocatie vorm krijgt. Leer meer over de troeven van het Melkhuisje op onze website of reserveer volledig vrijblijvend!