De kracht van verbinding in een werksfeer

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

de kracht van verbinding in een werksfeer

Het gevoel van verbinding op de werkvloer is een groot goed. Niet alleen zorgt deze verbinding voor werkplezier, het verbetert ook de productiviteit en bevordert de creativiteit. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de werknemers zich matig verbonden voelt met hun werk. Daar vallen punten te behalen.

Waarom is verbinding in een werksfeer zo belangrijk? Wat kunnen werknemers doen om deze verbinding te creëren en welke rol is voor de werkgever weggelegd?

 

 

de energie tussen mensen

Verbinding tussen mensen. Auteur Brené Brown verwoordde het als volgt: ‘ De energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om kunnen geven en ontvangen zonder oordeel. Maar ook steun en kracht ontlenen aan de relatie.’

We zijn er allemaal naar op zoek in ons leven. We willen ons verbonden voelen met de ander. Een goede band met je familie, de slappe lach met vrienden, een goed gesprek met je partner. Verbinding zorgt ervoor dat we ons gesterkt en gesteund voelen, dat we het niet alleen hoeven te doen. 

In een professionele omgeving is dat niet anders. Je verbonden voelen met het werk dat je doet, het bedrijf waarvoor je werkt en de collega’s met wie je samenwerkt. Ja, dan hebben we het over de koffiepraatjes, anekdotes aan de lunchtafel en apero’s die iets te lang doorgaan. Maar ook over oprechte interesse, erkenning en eerlijkheid. Tijdens corona was het lastiger om deze verbinding te laten ontstaan. Afstand helpt niet voor verbinding, simpel. Nu gaan de deuren steeds verder open en snakken we meer dan ooit naar dat wat ons verbindt.  

verbinding op de werkvloer

Wat zijn de voordelen van het cultiveren van verbinding in een werksfeer? Waarom is inzetten op die verbinding zo positief? Laten we even wat cijfers op een rijtje zetten!

Verbinding zorgt voor ons werkplezier maar betaalt zich onderaan de streep ook uit. Wist je dat de verkoopcijfers 37% hoger liggen bij bedrijven die bewust naar verbinding op de werkvloer streven? En dat de creativiteit van werknemers kan stijgen tot wel 300%? Tel daarbij op dat het verloop en ziekteverzuim zal dalen, evenals de kosten voor werving en selectie. Reken je winst uit, werkgever!

de meerwaarde van verbinding in een professionele omgeving

Waarom is verbinding zo belangrijk, juist in een werksfeer?

1

First things first: onze week bestaat voor een groot deel uit werk. Je ziet je collega’s 40 uur per week. Dat wil zeggen dat je hen soms vaker ziet dan je geliefden. Je wil je dan ook deze 40 uur van de week fijn voelen, gezien voelen. Mensen zijn namelijk sociale dieren.

2

Minder verzuim: als we ons goed voelen, zullen we ons minder snel ziek melden. Sterker nog: we worden ook minder snel ziek. Verbinding op de werkvloer zorgt er namelijk voor dat wij minder stress ervaren en beter in ons vel zitten. We voelen ons fitter, gezonder. Daar plukt zowel werkgever als werknemer de vruchten van! Eet smakelijk!

3

Verbinding zorgt ervoor dat we meer plezier ervaren in ons werk. Dat we werken vol overgave, ons gehoord voelen, bergen willen verzetten, latten hoger leggen. Voor dat werkplezier wilde je deze baan toch? (en oké, ja, ook voor het salaris). Als we werkplezier ervaren, plukken we de vruchten van onze inzet, van een studie, van onze ervaring. Dat voelt goed en geeft voldoening.

4

Verbinding stimuleert creativiteit, productiviteit en wakkert competitie aan. We willen de beste zijn, de hoogste resultaten behalen, het beter doen dan de dag ervoor. Verbinding in de werksfeer haalt de beste versie van jezelf in jou naar boven.

hoe creëren we een setting voor verbinding in een werksfeer?

De urgentie is er, dat is duidelijk. Dan nu de hamvraag: hoe zorgen we voor verbinding in een professionele setting? We vertellen het je graag!

1

De bedrijfscultuur moet zo zijn dat verbinding makkelijk ontstaat. De setting om te verbinden moet aanwezig zijn. De handvatten voor persoonlijk contact moeten voor het oprapen liggen. Hier ligt een rol voor de werkgevers. Zorg voor een goed koffiehoekje. Zo één waar je lekkere koffie kunt halen (anders ga je niet). Zo één waar je makkelijk met meerdere mensen omheen kunt staan. Denk ook aan bedrijfsuitjes, apero’s (goede wijn, lekkere hapjes: bedrijf betaalt). Alles om werknemers met elkaar in gesprek te laten gaan. Grapje, verhaaltje, complimentje. Je doet het samen, je voelt je ‘part of the group’. Kom maar op met dat samenhorigheidsgevoel: verbinding to the max!

2

Zorg voor een setting die werkinhoudelijke communicatie stimuleert. Als je ergens werkt, wil je uit kunnen spreken wat je denkt, waar je over twijfelt. Er moet een werksfeer zijn waarin werknemers eerlijk durven te zijn, kritisch mogen zijn. Het is de taak van de werkgever om dit te stimuleren, en een rol voor de werknemers om het podium te pakken. Spreek je uit, luister naar de ander en vind elkaar!

3

Hiërarchie is prima mits er inspraak in besluitvorming mogelijk is voor de werknemer. Als mensen zich gehoord voelen, sta je 1-0 voor als bedrijf. Het is aan de werkgever om een werkcultuur te creëren waarin ieders mening telt. En waarin die mening niet slechts applaus krijgt maar ook handen en voeten.  Zo voel je je als werknemer deel van het grotere geheel en dat stimuleert verbinding. Verbinding met het bedrijf, met je collega’s én met je werkgever.

4

En dan misschien wel de belangrijkste in het rijtje: zorg voor een setting voor fysiek contact. Alleen als mensen bij elkaar komen kun je 1 tot en met 4 realiseren. Mensen willen elkaar in de ogen kijken, elkaars twijfel kunnen zien, elkaar aansteken met positieve energie. Als verbinding gaat om energie, dan moet die energie kunnen stromen. Online meetings blokkeren deze energie. Als er tijdens deze meetings verbinding ontstaat, is het er een die gaat over internet. Niks meer en niks minder. Heb je geen kantoor? Zorg er dus voor dat je een externe ruimte reserveert om collega’s bij elkaar te brengen. 

Wat kan het Melkhuisje doen om verbinding te stimuleren?

Heb je even? Het Melkhuisje stimuleert verbinding op alle mogelijke manieren. We ontzorgen en we werken samen met jou toe naar het doel van de vergadering. We zorgen ervoor dat alles wordt geregeld en piekfijn in orde is. Geen stress voor jou dus! Bovendien is er voldoende plek binnen en buiten om te genieten van de rustige omgeving en prachtige natuur. Het is de perfecte locatie om te focussen op verbinding en vergaderen, want het Melkhuisje is helemaal van jou. Geen andere groepen die deze focus doorbreken, te luid zijn of jullie samenwerking bemoeilijken.

Zet die verbinding aan!

We willen meer dan ooit echt met elkaar in gesprek. De geur van koffie in de lucht, een schouderklopje, gezellig samen zijn. Alleen dan ontstaat er iets. Iets wat mensen creëren en wat op afstand niet na te bootsen is. Iets dat voor ons zoveel waard is. Dat wat zorgt voor werkplezier, openheid en waardering. Iets waar we voor moeten werken. Want als het er is, lijkt het erbij te horen. Als het er niet is, missen we het. 

Verbinding in een werksfeer is niet te koop, niet op te leggen en gaat niet vanzelf. Hier moeten we voor kiezen. Maar als het eenmaal stroomt, dan stroomt het…… En dat is dat heerlijke gevoel van thuiskomen!

Hebben we je overtuigd om jouw volgende verbindingsmoment te organiseren in het Melkhuisje? Contacteer ons dan via de website of stuur een mailtje!