De ondernemer mindset achter het Melkhuisje

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

De ondernemer mindset achter het Melkhuisje

Het Melkhuisje is tot groei en bloei gekomen door de juiste ondernemer mindset, al zeg ik het zelf. Een greep uit deze mindset: volle kracht vooruit, samen is niet alleen, magie is dichterbij dan je denkt, weet wie je bent, vier feest en geniet! Deze blog schrijf ik – Jill, oprichtster van het Melkhuisje – voor alle ondernemers met vele dromen aan de horizon. Voor alle doeners die even niet weten waar ze moeten beginnen en voor alle zelfstandigen die niet alles alleen willen bedenken… Laat je inspireren en slurp op, die energie! Tien levenswijsheden van het Melkhuisje uit mijn eigen hoed!

Zoek de connectie met anderen op!

Alleen kom je ver, samen kom je verder. Als jij een goed idee hebt, doet een ander daar nog een schepje bovenop en wordt het idee alleen maar beter. Zo werkt dat. Dit heb ik ervaren toen ik startte met het Melkhuisje. Ik viel als een blok voor een mooi stekje in Bonheiden en dan vooral voor de hangar in die oude tuin. Het tintelde, kriebelde, smaakte naar meer, naar groter. Door samenwerkingen op te zoeken met anderen, merkte ik dat anderen deze samenwerkingen ook met mij opzochten. Het Melkhuisje werd geboren…

Magie is altijd dichtbij

Maar echt! Ik heb het gezien, gevoeld, ervaren. Toen ik startte met het Melkhuisje werd ik langs alle kanten gesteund. Van advies op maat tot mensen met melkkannen voor de look en feel. Van gedeelde dromen tot praktische tips. Het was exact wat ik nodig had om elke twijfel voorgoed te verbannen. ‘Ik zat op de goede weg’ dat wist ik zeker….. Deze wetenschap is misschien wel de beste motor achter een goede ondernemer mindset.

Weet wie je bent

Dat klinkt logisch, maar is misschien wel het moeilijkste voor een ondernemer. Je dromen vertellen je veel. Jouw denken maakt je dromen concreet. En door het ook echt te doen onderscheid je je als ondernemer. Dromen. Denken. Doen. Tijdens mijn opleiding ‘Vrouwelijk ondernemerschap’ heb ik mezelf aan de hand van deze drie pijlers leren kennen. De pijlers die een ondernemer moet bezitten. Door deze opleiding begreep ik wat mij energie geeft en wat energie neemt. Door dit voor mijzelf (en anderen) uit te spreken, merkte ik ook dat de gevers zich om me heen verzamelden. Nog nooit wist ik zo zeker waar mijn kracht lag: een goede gastvrouw zijn en mensen met elkaar verbinden. Precies dat was wat ik wilde zijn en wilde faciliteren. Dat is waar het Melkhuisje voor staat.

Vier feest!

Juist als ondernemer, net als je aan de weg timmert, moet je elk succesje opslurpen. Dat heb ik gedaan. Grote successen, gammele bruggetjes en spijkers met koppen: vier ze. Met wijn, spaghetti en vreugdedansjes. Met al die inspirators, adviseurs, helpende handen en creatieve geesten… De beste feestjes die er zijn.

Deel je ideeën

Mijn ondernemer mindset is wezenlijk gevoed door de ideeën van anderen. Ideeën van je vrienden, maar ook juist van vreemde eenden in de bijt. Mensen die niet vanzelfsprekend in jouw straatje lopen, jouw gedachten ademen. Mensen die een andere kijk hebben en een nieuwe invalshoek bieden. Ik heb daar in de oprichting van het Melkhuisje heel veel aan gehad en de nieuwe inzichten hebben mijn eigen ondernemer mindset verrijkt. Dank aan alle vreemde vogels!

Lees veel boeken!

Boeken hebben mij zoveel gebracht in de aanvliegroute naar het Melkhuisje. Inzichten, filosofieën, verhalen, theorieën. Ik vind in elk boek iets van mezelf terug. Niet omdat het moet, maar omdat ik automatisch op zoek ga naar connectie. Elk verhaal dat ik lees, vertelt mij daarmee iets over mijzelf en de weg die ik moet bewandelen. Ondernemers, zelfstandigen, dromers, denkers en doeners: kies je verhaal en ga op zoek naar jezelf!

Tips uit mijn boekenkast

  • $De 7 geheimen van de schildpad (Aljoscha Schwarz en Ronald Schweppe)
  • $Het doel (Eliyahu M. Goldratt)
  • $Ho’oponopono (Ulrich Emil Duprée)
  • $De ontembare vrouw (Clarissa Pinkola Estés)
  • $Leven zonder filter (Fleur van Groeningen)
  • $Ki kracht van binnenuit (Hans Peter Roel)
  • $Begin met het waarom (Simon Sinek)
  • $De 7 spirituele wetten van succes (Deepak Chopra)

Count your blessings

Tijdens mijn opleiding rond ‘Vrouwelijk ondernemerschap’ kreeg ik de opdracht om dagelijks 3 dingen te benoemen waarvoor ik dankbaar was. Dit werd snel opgedreven naar 5 en later naar 10. Door deze oefening ging ik de wereld steeds meer bekijken met een dankbare bril. Het glas werd altijd half vol, de zon scheen, mensen waren liefdevol en de lessen lagen voor het oprapen. Tipje van de sluier: spreek deze dankbaarheid als ondernemer ook uit naar anderen en zie wat daar weer uit voortkomt….(positive vibes zijn besmettelijk, geloof me).

Bepaal je Golden Circle

Weet waarvoor je het doet. Weet waarom je dat doet. Weet wat jouw doel is hier op aarde, maar weet als ondernemer vooral wat jouw ambitie is. De boeken van Simon Sinek gaan precies hierover. Daarom ben ik een fan! Dus ondernemer: bepaal jouw golden circle en ga ervoor staan. Er is namelijk maar één persoon die dat kan doen en dat ben jijzelf.

Eat that elephant with small bites

Mag ik je voorstellen aan die grote uitdaging, oftewel: the elephant? Die uitdaging kan je niet in één keer aangaan. Dan verslik je je namelijk. De oplossing: muizenhapjes. Maar verlies die olifant niet uit het oog. Dit leerde ik tijdens een opleiding in 2009. Klinkt logisch, maar dat is het voor veel ondernemers niet. Goed om je hiervan bewust te zijn. Juist als ondernemer wil je sneller, meer, beter. Soms bereik je dit eerder door kleinere stapjes te zetten. Dan smaakt die olifant gewoon beter….Eet smakelijk!

Geniet met volle teugen

Het Melkhuisje. Mijn trots, mijn thuis, mijn hart. Het was een traject met vallen en opstaan, met tegenvallers en meevallers, met pieken en dalen. De weg die een ondernemer bewandelt. De kunst die ik door deze weg vooral heb begrepen is de kunst van het genieten. Ik heb genoten van elke hobbel en van elke blaar. Ze brachten me namelijk precies op het punt waar ik nu sta.

Het Melkhuisje wacht op jou!

Zo, ondernemer… Beetje bijgekomen van mijn wijze lessen? Laat mijn ideeën je inspireren en kom vooral langs om onze sferen te proeven. Om te zien waar mijn ondernemer mindset toe geleid heeft. Namelijk een heerlijke plek waar mensen verbinden en verbonden worden. Een plek waar ik mij als een vis in het water voel. Een plek die ooit begon met de liefde voor een oude hangar in de tuin en door mijn ondernemer mindset uitgroeide tot het Melkhuisje waar ik iedereen welkom heet. Een cadeautje van het leven… Tot snel?