De voordelen van power poses op een rijtje

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

De voordelen van power poses op een rijtje

Bewegingen waar kracht vanuit gaat; een houding die zelfvertrouwen uitstraalt: we noemen ze ook wel power poses of power moves. Power poses zorgen ervoor dat we onszelf zelfverzekerder presenteren maar helpen ons ook om ons stresslevel daadwerkelijk te verlagen. In deze blog zoomen we in op de kracht en voordelen van het gebruik van power moves, geven we voorbeelden en leggen we bloot welke effecten deze moves hebben op jouw verhaal en je omgeving.

De voor- en nadelen van een outdoor business meeting

The power of power posing

We beginnen met Sociaal Psychologe Amy J.C. Cuddy. Zij gaf een TED talk over de kracht van power posing en stelt dat we door het aannemen van power moves ons stresslevel kunnen verlagen en ons zelfvertrouwen kunnen vergroten. Als ons brein effect heeft op ons lichaam, waarom zou ons lichaam dit dan niet op ons brein kunnen hebben? Zou ons lichaam ons brein kunnen laten geloven dat we zelfvertrouwen hebben? Als we doen alsof we de slappe lach hebben, worden we vanzelf vrolijk, waar of niet?

Cuddy onderzocht of dit zo werkt en leidde een onderzoek waarin 50% van de participanten twee minuten lang een power pose aanhielden (daarover straks meer) en direct daarna een sollicitatiegesprek ingingen. De andere helft nam deel aan het sollicitatiegesprek zonder dat zij een power move hadden aangenomen. Wat bleek: de groep die aan power posing had gedaan, werd beter beoordeeld dan de groep die dit niet had gedaan.

Een close-up

Mogen we je voorstellen aan het stresshormoon cortisol? Bij een hoge mate van stress, zal dit hormoon toenemen. De tegenhanger van cortisol is testosteron: het hormoon dat zorgt dat we meer durven, uitdagingen makkelijker aangaan en meer vertrouwen hebben in onze kwaliteiten en prestaties. In hoge en verantwoordelijke functies zijn de mensen vaak met meer testosteron toebedeeld zodat twijfel op afstand gehouden wordt. Wel handig als je zoveel knopen door moet hakken. 

In een gepubliceerd onderzoek in de Psychological Science wordt aangetoond dat we met power moves ook deze hormonen kunnen sturen. Bij mensen die een power pose aannamen werd meer testosteron ontdekt dan daarvoor en juist een lagere hoeveelheid cortisol. Een duidelijk zaak dus, zou je zeggen!

Fake it till you make it

Door te doen alsof we blaken van het zelfvertrouwen met krachtige houdingen en bewegingen die dit zelfvertrouwen onderstrepen, kunnen we ook in ons hoofd het tij keren. We worden zelfverzekerder. We fake it till we make it. Maar over welke power moves hebben we het precies en hoe zetten we ze in?

Let’s move

We nemen je mee in onze power pose menukaart. Tips & tricks die jou gaan helpen tijdens je presentatie, een spannende vergadering of de eerste workshop die je zelf gaat geven. Let op: de kracht van deze power moves is tweeledig. Door ze in te zetten tijdens een prestatie straal je zelfvertrouwen uit op het moment zelf, door ze (ca. twee minuten) aan te nemen voordat je de planken op moet, heb je kans om je stresslevel te verlagen en je zelfvertrouwen te vergroten zodat je al zelfverzekerder begint.

Durf ruimte in te nemen

Power posing queen Amy Cuddy benadrukt het in haar TED talk: pak je ruimte. Durf aanwezig te zijn. Sta rechtop, strek je uit. Doe je kin omhoog en je schouders naar achter. Ga met je benen iets uit elkaar en zorg dat je gezien wordt. Hiermee straal je trots en overwinning uit. Jij mag er zijn en mensen mogen naar je kijken, sterker nog: dit is de bedoeling! De luisteraars zullen jou dus ook ervaren als iemand die niet bang is en er zal meer kracht uitgaan vanuit het verhaal dat je vertelt.

Adem rustig en diep

Niet iets wat iedereen ziet in je houding, wel iets wat een groot effect heeft op de rust die je uitstraalt en de manier waarop je praat. Door rustig in- en uit te ademen dwing je jezelf om tijd te nemen voor je verhaal en zul je niet gejaagd overkomen. Daarbij draagt het bij aan de juiste houding: als je rechtop staat, maak je het jezelf makkelijk om goed- en rustig te ademen.

Vergroot je territorium

Neem niet alleen ruimte in met je fysieke aanwezigheid maar doe dit ook met je spullen. Stal tijdens een vergadering bijvoorbeeld je telefoon en stapeltje papier wat meer uit en leg deze niet keurig op een stapeltje. Ook op deze manier laat je zien dat je er bent en dat je er durft te zijn (bonustip: overdrijf dit niet…).

The King & Queen

Ga niet met je armen over elkaar staan. Met deze gesloten pose laat je zien dat je op zoek bent naar de juiste houding en iemand met zelfvertrouwen hoeft hier niet naar te zoeken. Neem een voorbeeld aan onze koningin. Mathilde staat altijd keurig rechtop met haar armen aan haar zijde of met haar handen voor haar buik gevouwen. Hiermee straalt ze uit dat ze open en rustig is en dat ze alles onder controle heeft.

I’m still standing

Als je met een groep vergadert, zorg er dan voor dat je als een van de laatste gaat zitten. Zo voorkom je dat mensen letterlijk op je neerkijken. Zat je al toen er mensen binnen kwamen? Ga dan weer rechtop staan zodat je iedereen op nagenoeg gelijke hoogte in de ogen kunt kijken. 

Over die ogen gesproken: kijk mensen recht in de ogen aan. Kijk niet naar de muur erachter en al helemaal niet naar de tafel voor je. Mensen met zelfvertrouwen kijken de ander aan, zijn niet bang voor een vragende blik of een opgetrokken wenkbrauw. Fake it till you make it, remember?

Lachen is een nauwkeurige kunst

Een oprechte lach is altijd goed en straalt zeker zelfvertrouwen uit. We kennen ook allemaal de zenuwachtige lach die net niet bereikt wat we willen. Let erop tijdens jouw moment dat je niet te veel en te makkelijk lacht. Dit kan zenuwachtig overkomen en daarbij jouw kracht en professionaliteit ondermijnen. Wees dus niet al te vrijgevig met je lach!

Mevrouw of Meneer de directeur

Eentje uit de boeken: ga onderuitgezakt achter je bureau zitten met je voeten over elkaar op tafel en je handen in je nek. Succes gegarandeerd!

Power posing in het Melkhuisje

Overtuigd van de voordelen van power moves? Zin om ze in de praktijk te brengen om te zien of het werkt? Reserveer het Melkhuisje voor je volgende vergadering en kom wat eerder om je two minutes of power te pakken! 

Deel je nadien de resultaten met ons op LinkedIn of Instagram? We zijn benieuwd!