Hoe geuren onze productiviteit beïnvloeden

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

Hoe geuren onze productiviteit beïnvloeden

Wist je dat je reukzin het sterkste zintuig is van de vijf zintuigen die de mens rijk is? Wist je ook dat geuren je hersenen een boost kunnen geven op een heel specifiek onderdeel? Precies om die reden maakt het Melkhuisje graag gebruik van geuren om bij te dragen aan de productiviteit en het doel van de meetings van onze klanten. Daar hebben wij een neus voor en die neus delen we graag met je!

hoe geuren onze productiviteit beïnvloeden

De wetenschap in geuren en kleuren

Onze reukzin heeft dus een streepje voor op de andere zintuigen. Hoe komt het dat geuren zo bepalend zijn voor onze mood? Het antwoord is vrij simpel: associative learning. Geuren vormen de lijm tussen gebeurtenissen. Het gaat hier dus niet over scheikundige processen van stofjes die ons brein beïnvloeden (zoals wanneer iemand onder invloed is van drugs bijvoorbeeld). Het gaat over een associatie die wordt opgewekt en daarmee ons brein beïnvloedt.

We zullen het illustreren met een voorbeeld. De geur van een ziekenhuis kan een gevoel van angst teweegbrengen bij sommige mensen. De geur neemt je mee terug naar het moment dat die angst ontstond. Het laat ons reizen in ons hoofd en legt linkjes tussen een gebeurtenis die primair zorgde voor een angst en een tweede gebeurtenis die deze angst terugroept, puur en alleen door de dezelfde geur. 

Men denkt dat het pad van geuren dat wij bewandelen al heel vroeg in ons leven vorm krijgt. In je jeugd maken gebeurtenissen namelijk de meeste indruk op je. De geuren die er toen waren, kunnen je je hele leven terugleiden naar het gevoel dat je bij die eerste gebeurtenis had.  

Het is toch niet voor niets dat je soms een bepaald gevoel krijgt wanneer je iets ruikt en je pas later bedenkt waarom dit juist jouw gevoel was bij deze specifieke geur? Geuren zijn ons voor en kunnen daarmee leidend zijn. Ze zorgen vaak eerst voor een emotionele reactie voordat de verstandelijke herkenning zijn intrede doet. In het voorbeeld van het ziekenhuis voelt iemand de angst die pas later rationeel gelinkt wordt aan de geur en daarmee aan een eerdere gebeurtenis. Of een leuker voorbeeld: we kunnen ontspanning ervaren bij de geur van lavendel voordat we de geur als ‘lavendel’ herkennen. 

Geuren stimuleren en activeren, en als je ze goed weet in te zetten, kunnen ze je van dienst zijn. Daar maakt het Melkhuisje dus graag gebruik van!

Het geurenpalet van het Melkhuisje

Het Melkhuisje zorgt voor een totaalbeleving die klopt tijdens een vergadering of bijeenkomst. Een totaalbeleving waarin alles samenkomt: de ontvangst; de vergaderruimte; de drankjes en de geuren: alles draagt bij aan het behalen van het doel van onze klanten. 

Kleuren maken het leven, en geuren niet minder. Daarom bekennen wij graag geur in deze blog. Doe er je voordeel mee!

Citroen en passievrucht voor het creatieve brein

Mogen we je eerst voorstellen aan citroen? Deze geur helpt je om zacht te worden; om open te staan. Het tilt je over zwaarmoedigheid heen en stimuleert je creativiteit. Deze geur staat voor: zuiverend; innerlijke helderheid en heeft een opwekkende kracht. Het opent de kamers van ons brein en laat de energie stromen. 

Daarnaast hebben we passievrucht: ook deze geur staat erom bekend jouw creativiteit te bevorderen. Het Melkhuisje gebruikt de geuren graag in combinatie voor brainstormsessies en creatieve workshops.

Gember en pepermunt voor een scherpe blik

Tijdens een aandeelhoudersvergadering wil je dat iedereen scherp is. Goed voor de spijkers met koppen en de bruggen die er te slaan zijn. We zijn dus gebaat bij geuren die dat teweeg brengen. Gember en pepermunt zijn dan favoriet bij het Melkhuisje. Pepermunt zorgt niet alleen voor een frisse adem, het zorgt dus ook voor een frisse mind

En dan gember, wie kent hem niet? Niet te beroerd om deel uit te maken aan een Thaise curry voor dat scherpe randje en ook in staat om ons te voorzien van dat scherpe randje van onze geest. Zo kom je die vergadering wel door. In het Melkhuisje is het een geliefde combinatie bij vergaderingen, trainingen of een seminarie.

Magnolia en citroengras voor een wakkere geest

Lange meetings maken je soms loom en ook al is een training nog zo interessant, je zware ogen verraden dat je productiviteit niet meer op volle toeren draait. Wat je dan nodig hebt is een energie boost. Het antwoord van het Melkhuisje? Magnolia en citroengras! 

Citroengras geneest en pept op. Het is niet voor niets dat een kopje honing thee met citroen wonderen kan doen als we fysiek niet lekker zijn. Voor een uitgeput brein is dat niet anders. Dan doet de geur van citroengras wonderen. Het stimuleert de energie en maakt je wakker. 

Magnolia wordt ingezet om persoonlijke groei te stimuleren. Opbeurend en verfrissend zoals alleen magnolia kan zijn. Een gouden combinatie dus als je wakker en gefocust moet blijven.

Vetiver en rozemarijn voor als je oplossingsgericht moet zijn

De geur van rozemarijn helpt precies daar waar het nodig is. Het geeft energie, het stimuleert en geeft een boost. 

Dan vetiver, zelfde straatje maar voegt er nog iets aan toe: deze geur werkt stabiliserend en helpt je om te gaan met stress of dilemma’s. Dit geuren duo is daarmee goed in staat je te helpen bij het doorhakken van knopen en het aandragen van oplossingen. 

Dus als onze klant een vergaderruimte boekt voor een strategische bijeenkomst, zeggen wij: vetiver en rozemarijn! Tipje van onze geurensluier: bij diezelfde meeting een kopje sterke koffie: ook dit bevordert het oplossingsgerichte brein van onze klant.

Jasmijn en citroen voor de performers in het Melkhuisje

Hoe we de productiviteit van performers kunnen beïnvloeden? Simpel; met jasmijn en citroen. Citroen weet je nog? Die geur die helpt om ons open te stellen, een opwekkende werking heeft en de creativiteit stimuleert. Niet onbelangrijk als je moet shinen. Tel daarbij op: jasmijn die kan zorgen voor een gevoel van harmonie en optimisme. Kom maar door met die pitch!

Het Melkhuisje helpt je om naar je doel toe te werken

Wij kennen de krachten van geuren en zetten deze doelbewust in om jouw bijeenkomst of vergadering nóg productiever te maken. Weet jij precies wat je nodig hebt? Neem contact op met het Melkhuisje of reserveer volledig vrijblijvend en we zorgen voor een totaalbeleving die klopt, waarin een passende geur één van de hoofdrolspelers is.

Ruik smakelijk!