Met deze tips geef jij een succesvolle workshop
Als je je doelgroep actief wilt betrekken bij een onderwerp is het een goed idee om een workshop te geven. Een workshop is interactief, laat deelnemers met elkaar samenwerken en vraagt hiermee om een actieve houding van het publiek. Om een succesvolle workshop te kunnen geven, moet je weten wat de valkuilen zijn. In deze blog bespreken we deze valkuilen, geven we tips & tricks en zetten we puntjes op de i.
Work to be done!

Uit het woordenboek
First things first: de definitie van een workshop. We raadpleegden de Dikke Van Dale.
‘Het praktisch, creatief werken in groepjes.’
Een workshop is daarmee altijd interactief zodat de doelgroep direct in de praktijk aan de slag kan met de theorie en de informatie daarmee actief verwerkt. Er wordt ook benadrukt dat er in een workshop veel ruimte is voor de eigen inbreng van het publiek en aangestuurd wordt op deze actieve rol.
Tot zo ver de Dikke Van Dale, terug naar ons. Zit je klaar?
Ken je doelgroep
Als je een workshop geeft, heb je vanzelfsprekend te maken met een bepaalde doelgroep. Deze doelgroep heeft interesse in het onderwerp van de workshop (anders hadden ze vast niet deelgenomen), maar is binnen dit onderwerp nog wel op zoek naar verdieping. Dit betekent dat je niet moet gaan strooien met vaktermen en ontoegankelijk jargon. Hiermee creëer je afstand en dat is nu net niet wat je wilt.
Wees je er dus van bewust wie er voor je zit, wat je publiek wil leren en stem hier je taalgebruik op af.
Minder stof, meer focus
Een duidelijke focus is key voor het geven van een succesvolle workshop. Zo zorg je ervoor dat je verhaal helder is en laat zijweggetjes en bijzaken even links liggen. Die leiden alleen maar af! Stel jezelf vooraf de vraag: ‘Wat wil mijn doelgroep weten over dit onderwerp?’. Belangrijk is hierbij dat je voortdurend vanuit de doelgroep denkt. Het gaat er niet om wat jij wil vertellen, het gaat erom wat jouw publiek wil horen.
Heldere opbouw, strakke planning
Maak en plan de campagne voor je workshop. Bepaal vooraf precies wanneer wat aan bod komt en wanneer je doelgroep zelf aan de slag gaat met de stof. Zorg hierbij ook voor voldoende afwisseling in de vorm van de workshop en wissel jouw eigen verhaal af met interactieve opdrachten. Bespreek je planning vooraf zodat je publiek weet wat zij kunnen verwachten en wat jij van hen verwacht. Je zult zien dat dit ook rust geeft waardoor je publiek meer focus heeft tijdens de workshop. Mensen willen nu eenmaal weten waar ze aan toe zijn!
Bonus tips: houd altijd rekening met enige uitloop in je planning (plan dit dus al in zodat het geen uitloop meer is), maak ruimte vrij voor het stellen van vragen en plan ook pauze momenten in!
Interactie is essentieel
Een workshop zou geen workshop zijn als er geen interactie was. Houd hier in je opbouw en planning rekening mee en stuur hier tijdens de workshop sterk op aan. We hebben al gelezen dat mensen er in het algemeen van houden om te weten waar zij aan toe zijn. Een tweede kenmerk van de mens is de neiging om de kat uit de boom te kijken. To do voor jou: lok je doelgroep uit de tent! Stel gerichte, open vragen waardoor een ‘ja’ of ‘nee’ niet volstaat en motiveer ze om ook met elkaar in gesprek te gaan!
In een workshop is het naast deze interactie ook de bedoeling dat mensen met elkaar gaan samenwerken. Je doelgroep moet actief aan de slag met de informatie die zij net hebben gekregen en door dit in groepsverband te doen, wordt er nog meer een beroep gedaan op hun actieve bijdrage. Niemand wil de afhaker zijn van het groepje dus samenwerken zullen ze!
Goed begonnen is half gewonnen
Maar echt! Wanneer de duidelijke focus, een strakke planning en die perfecte opbouw staan als een huis dan volgt de rest vanzelf. Het zorgt ervoor dat jij zelfverzekerder bent, jouw verhaal klopt als een bus en dat je doelgroep zich vanaf het eerste moment aangesproken voelt.
Een vliegende start en een sterke afsluiter
Aan het begin van de workshop heb je nog te maken met een blanco doelgroep. Een publiek dat nog niet weet welke kant het op zal gaan, wat ze kunnen verwachten en of jij als host hun tijd waard bent. Een vliegende start zorgt ervoor dat je hun vertrouwen wint maar ook dat je meteen hun aandacht hebt. Met deze aandacht valt of staat jouw workshop dus als die binnen is, is de rest appeltje, eitje. Hoe je een vliegende start maakt? Beetje inspiratie van het Melkhuisje: vertel een anekdote uit je eigen leven; stel een niet-alledaagse vraag om je publiek meteen aan het denken te zetten of start met een praktijkoefening om je publiek direct uit te dagen en de nieuwsgierigheid te vergroten.
Een vliegende start verdient natuurlijk ook een spetterend einde. Denk over deze afsluiter goed na want het is het laatste moment dat jij de aandacht van je doelgroep hebt. Net als het einde van een goed boek en de laatste scène uit een film, zal ook het einde van een workshop het meeste bijblijven. Sluit af met charisma, misschien een (of twee) vleugjes humor en met iets om mee naar huis te nemen. Letterlijk in de vorm van een cadeautje met je naam/bedrijfsnaam erop maar ook figuurlijk: een vraag of een opdracht die je de mensen meegeeft. Zo blijft deze workshop top of mind!
Oefening baart kunst
Of in elk geval een goede workshop. Oefen voor je partner, een vriend of vriendin of gewoon voor de spiegel (voordeel van partners en vrienden is wel dat ze ook feedback kunnen geven, een spiegel kan dit doorgaans niet). Bonustip: drink de avond ervoor geen alcohol, ga vroeg naar bed en neem een douche in de ochtend. Zo voel je je scherp en fris en sta je sterker in je schoenen zonder dat je ernaast gaat lopen. Wil je gebruik maken van de expertise van het Melkhuisje voor het geven van een succesvolle workshop? Wij denken graag met je mee!
You've got the power!
Het ligt voor de hand dat zenuwen je niet enorm gaan helpen tijdens het geven van een workshop. Dan kunnen we tegen je zeggen: ‘zenuwen zijn nergens voor nodig’ maar bij zenuwen is dat geen reden om op te geven. Wat we wel kunnen geven is handvatten die je kan gebruiken om meer rust en zelfvertrouwen uit te stralen als host van de workshop. Sta rechtop, praat rustig, kijk de mensen aan en blijf gewoon doorademen. Nog meer inspiratie nodig? Check onze blog over powermoves!
Zorg voor een prettige locatie
Last but not least: om een succesvolle workshop te geven, is het belangrijk dat je kiest voor een goede locatie. Waar een goede locatie aan voldoet? Aan genoeg ruimte, voldoende licht en de mogelijkheid om digitale input op een kwalitatieve manier te laten zien. Een locatie die meedenkt en mee-host. De locatie mag alleen bijdragen en nooit afleiden omdat iets niet in de haak is want dit gaat ten koste van jouw workshop. Laat het Melkhuisje nu beschikken over al deze ingrediënten.
Reserveer het Melkhuisje volledig vrijblijvend voor jouw workshop, wij denken graag met je mee. En vooral, wij kijken uit naar de succesvolle workshop die jij zal geven. Wees welkom!