10 eenvoudige tips voor het organiseren van betere brainstormsessies

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

10 eenvoudige tips voor het organiseren van betere brainstormsessies

Brainstormen kan een bron van ideeën zijn of een enorme verspilling van tijd en energie. We hebben allemaal brainstormsessies gehad die nergens toe leiden. Maar hoe organiseer je een succesvolle brainstormsessie? 

Hier zijn 10 tips die teams helpen om de creatieve kracht van een brainstormsessie volledig te benutten:

10 factoren bij het kiezen van een geschikte vergaderlocatie
Bepaal duidelijk je doel
Elke brainstormsessie moet een duidelijk omschreven doel hebben. En dit doel moet duidelijk zijn voor zowel jij als organisator, maar ook voor alle mensen die aan deze activiteit zullen deelnemen.
Zorg ervoor dat iedereen is voorbereid
Je hebt geen tijd in overvloed, dus besteed het wel. Maak jezelf vertrouwd met alle relevante informatie over het onderwerp waarover je wilt gaan brainstormen. Als je bijvoorbeeld gaat brainstormen over merk kleurencombinaties, is het beter om een ​​concurrentieanalyse uit te voeren en te kijken wat je concurrenten gebruiken. Deze kennis zal je helpen om tijdens de sessie meer relevante suggesties te doen.
Wijs een moderator aan
Een moderator is iemand die de brainstormsessie begeleidt en het gesprek naar een productief resultaat leidt. Een moderator moet het onderwerp kennen dat het team wil bespreken en moet ook een gezaghebbende figuur zijn. Het hoeft zeker niet de leidinggevende te zijn.
Stel een tijdslimiet in voor elk onderdeel van de brainstormsessie
Stel een tijdslimiet in voor elk onderdeel van de brainstormsessie (bijvoorbeeld een kwartier) en kondig deze aan voor iedereen die aan het brainstormen meedoet aan het begin van de sessie.
Open discussie

Je weet nooit waar een goed idee vandaan komt. Daarom is het essentieel om iedereen het gevoel te geven dat ze openlijk ideeën kunnen delen. Als iemand een idee voorstelt, wijs het dan niet af, zelfs niet als je denkt dat het niet goed genoeg is. Zorg ervoor dat iedereen de volle aandacht schenkt aan degene die een nieuw idee deelt en neem 5 minuten de tijd om het samen te bespreken. Deze discussie kan leiden tot andere, hopelijk betere ideeën.

Onthoud dat er niet zoiets bestaat als een slecht idee.

Ga voor kwantiteit
Wat is beter, kwaliteit of kwantiteit? Als het om brainstormen gaat, is kwantiteit beter. In creativiteit leidt kwantiteit tot kwaliteit. Streef naar zoveel mogelijk nieuwe ideeën. Verzamel alle ideeën en evalueer ze met je team.
Moedig wilde ideeën aan

Omdat wilde ideeën vaak onrealistisch klinken, slaan veel teams ze over omdat ze zich liever concentreren op meer tastbare oplossingen. Maar wilde ideeën zijn een essentieel ingrediënt van innovatie. Stel het oordeel dus uit. Verwerp het idee nooit alleen omdat je denkt dat het technisch niet haalbaar is. Verzamel in plaats daarvan alle ideeën die je team voorstelt. In veel gevallen zullen de wilde ideeën die je verzamelt je helpen bij de volgende brainstormsessies.

Als je wilde ideeën afwijst, dood je de creativiteit.

Blijf gefocust

Probeer niet te brainstormen over veel verschillende onderwerpen tijdens één sessie.

Eén onderwerp per sessie is meer dan genoeg. Als je een vrij groot project aanpakt en een paar verschillende onderdelen van een ontwerp wilt bespreken, is het altijd beter om een ​​reeks brainstormsessies te houden.

Wees visueel
Misinterpretaties zijn een van de meest voorkomende problemen tijdens brainstormen. Wanneer één persoon een idee naar twee mensen gooit die het heel verschillend interpreteren, verandert het al snel in drie verschillende ideeën. Probeer je idee te laten zien in plaats van te vertellen. Pak een pen en teken deze op een vel papier of een whiteboard. Door je idee te schetsen, heb je een grotere kans dat iedereen op dezelfde lijn zal zitten.
Vertrouw niet op je geheugen
Het menselijk geheugen is feilbaar. Hoogstwaarschijnlijk zal je na de sessie geen essentiële details kunnen onthouden, vooral niet als het een intensieve sessie was. Dus als je een essentiële gedachte hebt, besteed dan even de tijd om die aan je notities toe te voegen.

Conclusie

Het doel van een brainstormsessie is niet om één perfect idee te krijgen. Het doel is om samen te werken en verschillende oplossingen voor het probleem te vinden. Brainstormen moet een leuke en plezierige ervaring zijn.

Ben je op zoek naar een inspirerende locatie om met je team een brainstorming sessie te houden? Kom op de babbel via mail of bel ons een op 0472 58 79 96! Je kan het Melkhuisje altijd vrijblijvend reserveren en we ontvangen je graag voor een korte rondleiding.