Waarom we, juist nu, fysiek contact nodig hebben

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

Waarom we, juist nu, fysiek contact nodig hebben

Het einde van de corona crisis lijkt eindelijk in zicht. We hebben op anderhalf jaar tijd moeten leren leven met minder fysiek contact. In korte tijd zijn ‘morning meetings’ verplaatst naar Zoom of Skype, de weekendroddels bespreek je niet bij de koffiemachine maar in de Whatsappgroep en meer en meer bedrijven richten zich op online of telefonische acquisitie. De onzichtbare vijand heeft ons in de tang en dwingt ons afstand van elkaar te houden, terwijl fysiek contact nodig is. En hoewel de eindmeet lonkt aan de horizon, moeten we nog even op onze tanden bijten.

Waarom we, juist nu, fysiek contact nodig hebben

Afstand houden is makkelijker dan ooit, maar ‘it comes with a price’

We leven in een tijd waarin de economie voor een groot deel al draait in de Cloud. Het gros van de mensen kan (online) hun werk gewoon voorzetten. Kinderen krijgen online les en dokters behandelen patiënten, voor zover mogelijk, via video call of foto consulten. Toch is het anders. Iemands gemoedstoestand of achterliggende emotie voelen en ervaren door een beeldscherm is niet hetzelfde. Kleine gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding zijn minder goed af te lezen.

Stel je eens een huisarts voor. De huisarts kreeg, pré-corona, bezoek van een patiënt met een vage hoofdpijnklacht. De patiënt oogt zenuwachtig, een beetje bezweet en erg onrustig. De huisarts vraagt eens goed door naar de privé en werksituatie en komt er langzaam achter dat er meer speelt. Het ‘aanvoelen’ van iets is zo goed als onmogelijk via onze laptops, hoe scherp je camera ook is. Fysiek contact is key voor ons bestaan en key voor het helpen van elkaar.

Apparaten, software en slimme apps kunnen ons goed helpen. We moeten alleen wel waken om het contact niet te verliezen. Het belang van fysiek vergaderen wordt dus ernstig onderschat en daarom moeten we samen kijken hoe het wél kan.

De belangrijkste voordelen van fysiek vergaderen

Afleiding

Achter het scherm schreeuwt de omgeving om aandacht. Denk aan je telefoon, kinderen, huisdieren, buren of andere omgevingsfactoren. Een vergadering op locatie zorgt voor afleidingvrije overleggen. Je dwingt elkaar om op te letten.

Ingeving

Tijdens een fysieke vergadering, zonder afleiding, gaat het brein voor je werken. Door je eigen aandacht, de focus in de kamer en die van je collega’s komen ideeën en oplossingen vanzelf. Offline ben je, ook als je niet aan het woord bent, actief deelnemer van een vergadering.

Teamspirit

Samen zijn met je collega’s en werken aan projecten schept een band. Door ook daadwerkelijk gezamenlijk in een ruimte te zijn zorg je voor gewenste groepsdynamiek. Een groepsvorming die niet of nauwelijks na te bootsen is online, een die je alleen kunt vinden door met elkaar te zijn.

Relaties

Heb je een nieuwe collega? Of heb je juist een nieuwe baan? Dan is het heel belangrijk om relaties op te bouwen met je collega’s. Fysiek overleg is een van de beste manieren om je (nieuwe) collega’s te leren kennen. Het missen van deze connectie maakt de kans van slagen ongewild kleiner.

Presenteren

Een sterke presentatie is voor 90% afhankelijk van non-verbale communicatie. Hoe sta je voor de groep, hoe beweeg je, waar kijk je naar, hoe reageert je publiek etc. etc. Live presentaties zijn geweldig, online presentatie zijn statisch en suf.

Behulpzaamheid

Of het nou een tas thee halen is of iemand helpen met zijn of haar project, een medemens helpen is fijn. Behulpzaamheid komt in vele vormen, maar online is hij ver te zoeken. Je helpt iemand misschien met inloggen op Zoom, maar daadwerkelijk iemand van dienst zijn kun je pas wanneer je met elkaar bent. Kom samen om elkaar te helpen, zeker in deze tijd.

Verantwoord vergaderen is wel degelijk mogelijk, alleen zijn bedrijven vaak een beetje onwennig. Met de juiste handvaten kunnen we er samen voor zorgen dat we elkaar weer ook in werkverband gewoon in de ogen kunnen kijken.

Bij het Melkhuisje zorgen we voor een perfect veilige, fysieke vergaderomgeving

Los van de richtlijnen is de voorzichtigheid voor iedereen anders. Er zijn risicogroepen en zieke mensen bijvoorbeeld die we samen moeten beschermen. Op onze eventlocatie hebben de juiste voorzorgsmaatregelen genomen zodat iedereen veilig kan werken.

Mondmasker vergeten? We hebben ze. Handgel bij binnenkomst, papieren tissues, tweemaal daagse sanitair ontsmetting en coronaproof zaalopstellingen en vergaderruimtes. Om ook jou te helpen met het vergaderen op verantwoorde manier kun je ons coronaproof business pack aanvragen.

conclusie

Safety first. We werden massaal verrast door het virus en daarom genoodzaakt verregaande maatregelen te treffen. Nu is het tijd om de nieuwe realiteit vorm te geven op een manier die past bij het mens zijn. Een van onze behoeftes is contact met onze medemens. Soms is dit misschien minder efficiënt, maar het levert ook belangrijke aspecten op waar efficiëntie niet tegenop kan.

Tot snel, liefst in het echt, maar anders mag natuurlijk ook!