Wat de film Klaus me geleerd heeft over leiderschap

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

Wat de film klaus me geleerd heeft over leiderschap

“Prach-ti-ge film… Ontroerend mooi!” Dit waren de woorden die ik toegestuurd kreeg van een lieve vriend nadat hij Klaus zag. Nu, tijdens de eindejaarsperiode, is het voor mij het moment om me onder te laten dompelen in deze film. En hij deed veel met me, wat ik graag met je deel.

15 tips voor een geslaagde vergadering

Klaus is de Engelstalige Spaanse kerstanimatiefilm van 2019. Uniek, omdat de film in 2D is opgebouwd, maar er 3D uitziet en daardoor een lust is voor het oog. Het is ook een eigenzinnige film (vreemd dat ik dat fijn vind 😊), maar bovenal is Klaus een ontroerende film over goede wil en vriendelijkheid. 

Maar mag ik ook de ondernemerslessen met je delen, die ik uit deze prachtige film haalde?

1. Het verhaal

Jesper wil het verhaal vertellen van Klaus en hoe deze grote, forse man begon met het bezorgen van cadeautjes aan kinderen. Jesper vertelt hoe hij Klaus ontmoet en hoe dit samen met zijn eigen doelen, leidde tot het bezorgen van cadeautjes. Het verhaal dat Jesper vertelt, is het aanhoren waard (hoewel het niet het ware kerstverhaal is). 

Ondernemersles: Je verhaal is belangrijk. Je onderneming heeft een verhaal dat verteld mag worden. Ik wil je dus aanmoedigen, want je verhaal is essentieel. Het vertelt het waarom en hoe van je onderneming.

2. Verdeeldheid

Het stadje Smeerensburg was verdeeld in twee families die elkaar haatten. De stad was donker en grauw en de mensen waren onvriendelijk. Het was geen plaats waar je ooit vrijwillig zou willen zijn.

Ondernemersles: Verdeelde ondernemingen zijn vergelijkbaar. Het zijn plaatsen waar mensen niet willen werken, waarmee mensen geen zaken willen doen. Hoe meer eenheid, hoe meer kracht. Verbinden, verbinden, verbinden…

3. Wendbaarheid

Alva wilde graag lerares worden. Door de familievete in Smeerensburg ging geen kind meer naar school. Jammer voor Alva, zou je zeggen. Maar Alva stelde zich wendbaar op en werd visverkoopster in plaats van lerares.

Ondernemersles: Als ondernemer moet je wendingen durven nemen. Wanneer, hoe en wat, is iets wat ik leerde door te doen. Onderzoek situaties op hun wendbaarheid. Als het tijd is, draai dan om. Blijf niet hangen in een onbeweeglijke situatie. Draai om, stap uit en ga vooruit.

4. Voorbereidingen

Alva had het verlangen om Smeerensburg te verlaten, omdat de stad zo duister was. Ze klaagt niet, maar besluit een plan te maken en zich voor te bereiden op haar vertrek. Ze begint geld te verzamelen en werkt naar haar doel.

Ondernemersles: Echte ondernemers hebben doelen. Ze weten in welke richting ze willen gaan. En ze weten ook dat ze zich moeten voorbereiden. Zo nam ik onlangs een business mentor onder de arm die me begeleidde bij mijn voorbereidingen en me nieuwe inzichten gaf. Wat doe jij zoal om je voor te bereiden en je doelen te bereiken?

5. Overschatting

Jesper was heel zelfzeker. Hij geloofde dat hij het doel van 6000 brieven in één week kon bereiken. Hij had het mis en overschatte wat hij kon doen. Om 6.000 brieven te bereiken, had hij bijna een jaar nodig.

Ondernemersles: We overschatten vaak wat we in korte tijd kunnen doen. En we onderschatten wat we op lange termijn kunnen bereiken. Als ik naar mezelf kijk, dan herken ik de valkuil. Mijn korte termijn to-do-lijstjes zijn vaak gigantisch lang. In plaats daarvan moeten we naar onze doelen kijken en zien wat de realiteit op korte en lange termijn is. Dan kunnen we meer realistische en wenselijke doelen stellen en die to-do-lijstjes daarop afstemmen.

6. Doemdenken

Jesper zag Klaus met een touw. Klaus was er iets mee aan het maken en dat leek op een strop. Dit maakte Jesper bang. Hij dacht dat Klaus hem ging opknopen. Maar dat was Klaus niet van plan…

Ondernemersles: We kunnen de dingen soms erger maken dan ze zijn. Dit helpt ons niet, want negatieve gedachten maken zelden grote ondernemers. Integendeel, ze weerhouden ons ervan te bereiken wat we voor ogen hebben. In 2023 wil ik alvast alleen maar kijken naar wat mogelijk is!

7. Tradities

Nadat Klaus en Jesper een houten speelgoedkikker hadden afgeleverd bij een kind in Smeerensburg, begonnen twee kinderen (vanuit de 2 families) met het speelgoed te spelen. Toen de families ontdekten dat ze samen speelden, waren ze boos. De kinderen konden niet samen spelen vanwege de traditie die was ingesteld.

Ondernemersles: Tradities zijn goed. Ze brengen vaak mooie herinneringen naar boven en helpen ons om mensen bij elkaar te houden. Maar…  Kijk eens naar de tradities van je onderneming. Dienen ze een doel? Helpen ze jou of je team? Zorg ervoor dat de tradities die je volgt, jou en je onderneming niet tegenhouden in je groei.

8. Onbaatzuchtigheid

“Een echte onbaatzuchtige daad brengt altijd een andere voort”. Deze zin van Klaus is zo mooi! Onbaatzuchtigheid brengt onbaatzuchtigheid voort. Het lijkt contra-intuïtief, maar het werkt.

Ondernemersles: Een echte onbaatzuchtige daad leidt altijd tot een andere. Denk er eens aan wanneer iemand iets aardigs voor je doet. Je voelt een gevoel van waardering en vriendelijkheid. Je ziet dat iemand goed doet. En je wil waarschijnlijk iets terugdoen. Ofwel aan de persoon die de goede daad stelde, ofwel aan een andere persoon. Zo verspreiden onbaatzuchtige daden zich. Laat dit zich maar zachtjes verspreiden in 2023!

9. Moeilijke onderwerpen

Klaus verraste me. Hij deelde het verhaal van onvruchtbaarheid en hoe het Klaus en zijn vrouw Lydia beïnvloedde. Omgaan met onvruchtbaarheid in een kinderfilm is moeilijk. Maar ze deden het met veel integriteit en waardigheid.

Ondernemersles: Als je als ondernemer moeilijke onderwerpen bespreekbaar weet te maken, ben ik van mening dat dit heel veel over jou persoonlijkheid verraadt. Laten we moeilijke onderwerpen in het licht brengen. Alleen dan kan je schaamte en schuldgevoel het hoofd bieden en kan je kwetsbaar, puur en authentiek zijn.

10. Werk verzetten

Jesper had niet het gevoel dat hij veel bereikt had in het stadje Smeerensburg. De inwoners van het stadje zagen dat anders. Alva merkte hoeveel er veranderd was. Het werk van Klaus en Jesper had de stad samengebracht. Jesper zag het niet. Hij was blind voor z’n eigen werk.

Ondernemersles: We zijn vaak net als Jesper. We zien het uitstekende werk dat we doen niet altijd. Voor onszelf zijn we vaak enorm streng, ik ook.  Alhoewel ik er ook van kan genieten om de tijd te nemen om terug te kijken naar wat ik tot nu toe bereikte. Ik moedig je aan dit ook eens te doen.

Een kerstfilm als Klaus is er één die blijft nazinderen, waar je van bijleert. Met de prachtige animatie en het hartverwarmende verhaal kan ik niet anders dan deze instant klassieker aanraden. En wie weet leer jij nog extra dingen bij?