Wat het boek Eat. Pray. Love. me geleerd heeft

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

Lessen van Eat.Pray.Love.

Het is prachtig om te weten dat er geen toeval bestaat, dat het leven ons signalen geeft die we nodig hebben, ons stopt om te luisteren, ons helpt om de dingen op te merken die we echt nodig hebben.

Eat.Pray. Love. Dit is een film die ik 4 keer – oké, misschien eerder 5 of 6 keer – per jaar echt nodig heb. Ik krijg vaak van mijn vrienden de opmerking: maar wat is dat toch met jou en die film? Wel, er zit zoveel moois in, het geeft me rust, de film brengt me de eenvoud waarnaar ik vaak verlang, geeft me kracht en doet me in mezelf keren, confronteert me met de essentie wanneer ik die even kwijt ben.

De voor- en nadelen van een outdoor business meeting

Mag ik je even meenemen in de wondere schoonheid van Eat. Pray. Love.?

BID: Met je hart

Als ik verandering wil, maar niet eens de moeite kan nemen om te verwoorden waar ik precies naar streef, hoe zal het dan ooit gebeuren? De helft van het nut van bidden ligt in het vragen zelf, in het aanbieden van een duidelijk geformuleerde en weloverwogen intentie. Als je dat niet hebt, zijn al je verzoeken en verlangens plat, slap en inert. Dan dwarrelen ze aan je voeten en komen nooit omhoog.

Dolce far niente

‘Dolce far niente’ betekent ‘het zoete van het nietsdoen’.  We maken daar helaas weinig gebruik van. We werken, we werken tot de dag om is. We hebben zelden momenten van ‘niets doen’. Ik weet niet hoe we zo gewend zijn geraakt aan deze manier van leven, maar ieder van ons zou iets moeten leren van de Italiaanse cultuur en genieten van meer momenten van het zoete niets.  We zijn vaak niet in staat ons te ontspannen in puur plezier. Wij zijn op zoek naar vermaak, maar niet noodzakelijkerwijs naar plezier.

Druk jezelf uit met gebaren

Ik vind dit geweldig! Iedereen kussen, knuffelen, bedanken voor heerlijk eten met de ‘Muah!’. Mogen we allemaal ‘Muah’ ervaren in alles wat we hebben en doen.

Het Augusteum

Dit is een betekenisvol moment in de film omdat het een plaats van grote ruïne is. Ik begin de parallellen te zien van ruïnes als een geschenk in het leven en de weg naar persoonlijke groei.

Beheers je gedachten

Laat het zijn. Op een gegeven moment moet je loslaten, stilzitten en tevredenheid tot je laten komen.

Geef onbaatzuchtig aan anderen

Elizabeths geschenk aan het jonge Indiase meisje dat in een gearrangeerd huwelijk stapt, was een geschenk van onbaatzuchtige schoonheid, een écht geschenk.  Er was nog een ander lief gebaar toen Elizabeth vrienden en familie geld liet sturen in plaats van haar verjaardag te vieren en ze een huis kon bouwen voor een alleenstaande moeder in nood.

Tutti

Ik vind de betekenis van de naam van het meisje ‘Tutti’, dat ‘Iedereen’ betekent, geweldig. Er schuilt een kind in ieder van ons…

Vergeef jezelf

Laat spijt los. In iedereen zit een barst (of barsten)… en zo komt licht naar binnen…

Heb vertrouwen

Geloof is geloof in wat je niet kunt zien, bewijzen of aanraken. Geloof is met je gezicht naar het donker lopen. Als we werkelijk van tevoren alle antwoorden wisten over de zin van het leven en de bestemming van onze ziel, zou ons geloof geen sprong in het duister zijn en geen moedige daad van menselijkheid zijn. Het zou gewoon… een voorzichtige verzekeringspolis zijn.

Op deze manier zal er een positieve denkwijze ontstaan met als gevolg dus ook een positieve sfeer. Het hanteren van zo’n oplossingsgerichte methode zorgt er in de praktijk voor dat er vooruit kan worden gedacht in plaats van langdurig in het probleem in kwestie te blijven hangen. Steeds meer bedrijven kiezen er bewust voor om gestelde vraagstukken op deze manier te behandelen waardoor we ook dit een van de meest actuele vergadertrends van het moment kunnen noemen.

Balans vinden

Balans is niet toestaan dat iemand minder van je houdt dan je van jezelf houdt.  Er was nog een mooi moment… Elizabeth zegt, “Ik kon mijn evenwicht niet bewaren.” Ketut antwoordt: “Soms is evenwicht verliezen uit liefde een deel van het levensevenwicht.” Evenwicht en balans zijn niet altijd hetzelfde…

Vermijd angst

Angst leidt ertoe dat je wegloopt voor alle grote mogelijkheden in je leven.

Kies voor geluk

Er wordt gezegd dat mensen universeel geneigd zijn te denken dat geluk een toevalstreffer is, iets dat misschien als mooi weer op je neerdaalt. Maar zo werkt geluk niet. Geluk is het gevolg van persoonlijke inspanning. Je vecht ervoor, streeft ernaar en dringt erop aan. Je moet onophoudelijk deelnemen aan de manifestaties van je eigen geluk. En als je eenmaal een staat van geluk hebt bereikt, mag je nooit laks worden in het handhaven ervan.

De zoektocht – de reis

Ik ben gaan geloven dat als  je dapper genoeg bent om alles wat vertrouwd en geruststellend is, achter je te laten, je  klaar bent om op zoek te gaan naar de waarheid. Want als je werkelijk bereid bent om alles wat je op die reis overkomt, als een aanwijzing te beschouwen, en als je iedereen die je onderweg tegenkomt als leraar accepteert, en als je bereid bent om een aantal zeer moeilijke realiteiten over jezelf onder ogen te zien (en te vergeven), dan zal de waarheid je niet worden onthouden.

Althans dat ben ik gaan geloven.

Er zitten  zoveel mooie geschenken in deze film en elke keer ben ik er zo dankbaar om, dat ik ze opnieuw en opnieuw mag ontdekken. Ik hoop dat je zoekt naar geschenken en juwelen in alles wat je doet.  

Warme, liefdevolle groet,

Jill