tips voor een geldinzamelactie potje met geld en stapels munten met plantjes
Maak van je geldinzamelactie een topper met deze 10 tips!
05/10/2019
Touw in de vorm van hart verbinden doe je met je hart
Verbinden doe je met je hart
06/11/2019

Wat kippen ons kunnen leren over een goede samenwerking

Melkhuisje goede samenwerking kippen zitten op hek

Dit is interessant: kippen werken beter samen dan wij, mensen! Althans, volgens de bevindingen van een recente studie waarnaar Jim Tamm verwijst. Jim Tamm is voormalig hoogleraar en rechter en sprak onlangs over het cultiveren van een goede samenwerking bij TEDxSantaCruz.

WAT HIELD DE STUDIE IN?

De kippen in kwestie werden gescheiden in “rode zone”-kippen, die actief de eierenproductie van andere kippen saboteerden, en “groene zone”-kippen, die het goed met elkaar konden vinden. Na het scheiden van de twee groepen en het bestuderen van hun productie voor een jaar, ontdekten de onderzoekers dat de eierproductie van de “groene zone” met 260% steeg, terwijl de kippen van de “rode zone” elkaar letterlijk pikken.

SO WHAT? HOOR IK JE DENKEN…

Je vraagt ​​je misschien af ​​waarom ik het heb over kippen… Het feit is dat je dit fenomeen rechtstreeks kan vertalen naar de bedrijfswereld. Want organisaties die interne concurrentie meer toelaten in plaats van samenwerking te bevorderen, produceren meer van dit negatieve “rode zone” –gedrag. Terwijl “groene zone”-organisaties die beter onderlegd zijn in samenwerking uiteindelijk meer eieren produceren! Wat jouw eitjes dan ook mogen zijn!

OM HET MET DE WOORDEN VAN JIM TE ZEGGEN

“Het is van toepassing in elke omgeving die samenwerking vereist. Of dat nu een gezin is dat probeert te achterhalen waar ze samen op vakantie gaat, of in de zakenwereld. Je kan pas extern concurreren als je intern samenwerkt.”

DEFENSIEF ZIJN. HET LOONT NIET.

Jim vertelt hoe zijn enorme ervaring met het bemiddelen in meer dan 2000 arbeidsconflicten hem heeft geleerd dat defensiviteit één van de grootste obstakels voor samenwerking binnen elke organisatie of groep is. Volgens Jim is defensiviteit een mechanisme waarmee we onze angsten en twijfels naar anderen projecteren. Hierdoor wordt het onmogelijk om effectief met elkaar samen te werken. Waarom worden we defensief? Vanuit angsten: over onze eigen betekenis, onze competentie en onze sympathie.

Het is een fascinerende kijk op de gedragswetenschap rond samenwerking en hoe onze onbewuste reacties op angst onze productiviteit en communicatie op het werk kunnen beïnvloeden.

 

Het Melkhuisje bied je alvast een mooie omkadering om zonder defensiviteit aan de slag te gaan. “Groene zone” alom, letterlijk en figuurlijk. Je kan het Melkhuisje hier boeken voor al je team meetings.

En je kan de hele TEDx Talk van Jim Tamm hier bekijken

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /www/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 286

Geef een reactie