Zo neem je goed afscheid van collega’s

BLOG       |       CONTACT        |        OVER ONS        |        FAQ        |      INSPIRATIE

Zo neem je goed afscheid van collega’s

Afscheid van collega’s nemen wanneer ze verder gaan naar een nieuwe uitdaging of naar een welverdiend pensioen kan een belangrijke ervaring zijn. Maar hoe zorg je er voor dat het een spetterende ervaring wordt waar iedereen met een fijn gevoel op terugblikt? Lees zeker verder, want wij leggen het je haarfijn uit wat je allemaal kan doen!

De voor- en nadelen van een outdoor business meeting

Hoe neem je afscheid van een collega die vertrekt?

Een afscheid van collega’s kan enorm variëren op basis van hoe goed je ze kent, hoeveel tijd jullie samen hebben gespendeerd en natuurlijk ook hoeveel je financieel kan bijdragen voor die persoon. Dat zijn allemaal factoren om te overwegen wanneer je vaarwel zegt aan die collega.

Een kaartje

Een vaarwel kaartje geven is een simpele manier om je collega succes te wensen met de volgende stap in hun leven, of het nu een andere job of het begin van hun pensioen is. Doorgaans koopt één iemand het kaartje in naam van het team en dan kan iedereen die wil daar de wensen op noteren. 

Ook de tekst die je op zo’n kaartje schrijft kan heel verschillend zijn. Je kan vrij neutraal schrijven, ‘Proficiat met je nieuwe job, ik wens je veel geluk!’ Maar het kan ook heel persoonlijk  zijn. Of je liefst kiest voor een formele of informele aanpak, dat weet je natuurlijk zelf best, maar maak er zeker een bericht met impact van!

Een brief

Een brief schrijven als afscheid van collega’s is een veel persoonlijkere manier om vaarwel te zeggen dan een korte boodschap op een kaartje, omdat je je gevoelens uitgebreider kan uitdrukken. Een handgeschreven brief toont aan dat je deze relatie echt apprecieert. Benoem specifieke voordelen van jullie connectie en wens de collega veel succes met hun volgende stap. Je kan altijd aanmoedigen om in contact te blijven. 

Een e-mail

Verzend een e-mail voor hun laatste dag op het werk zodat je hen kan bedanken voor hun diensten aan het bedrijf. Ook een e-mail maak je zo formeel of informeel mogelijk als je zelf wil. Wanneer een medewerker een bedrijf verlaat, zal de manager of HR misschien al zelf een mail sturen om het vertrek aan te kondigen. Je kan dan simpelweg antwoorden en masse op die mail om je collega veel succes te wensen of een aparte mail sturen voor een iets persoonlijker vaarwel.

Een cadeau

Soms geven werkgevers of collega’s een afscheidscadeautje wanneer een medewerker naar een andere job of op pensioen gaat. Het bedrijf kan ook een gezamenlijke pot starten waar iedereen zoveel bijdraagt als die zelf wil voor een cadeautje vanuit het team of bedrijf. Dit cadeau kan iets zijn dat hen kan helpen binnen hun nieuwe functie, iets waar ze van kunnen genieten tijdens hun pensioen, iets gebaseerd op hun hobby’s en interesses of zelfs een grappig cadeau op basis van een inside joke of grappig moment.

Een afscheidsfeest

Een andere goede manier om afscheid van collega’s te nemen is een afscheidsfeestje! Wist je dat een kwart van de gepensioneerden de deur op hun werk achter zich dicht trekt, zonder dat daar een feestje aan te pas komt? Wat een zonde! Het vieren van een afscheid is belangrijk voor hoe mensen hun komende tijd ervaren, pensioen of een andere job. Het is bovendien niet enkel een moment voor de vertrekkende collega om afscheid van collega’s te nemen, maar het is ook een moment waarop de collega’s afscheid kunnen nemen van de persoon die vertrekt!

Hoe organiseer je een afscheidsfeest?

Tijdens een afscheidsfeestje ervaren we waardering voor al het harde werk dat we hebben geleverd tijdens onze periode bij het bedrijf en dat gevoel nemen we mee naar de toekomst. Het bepaalt of deze persoon met een goed gevoel over het bedrijf zal vertrekken. Een goed afscheidsfeestje kan ervoor zorgen dat de banden tussen de collega’s blijvend zijn. Je kan zelf kiezen of het een verrassing blijft of dat je hun input vraagt bij het plannen van het feestje. Wil de collega in kwestie een apéro met alle collega’s of gaat die liever een hapje eten met een selectief groepje?

Klein budget

Als je het simpel, kostenefficiënt en gezellig wil houden, organiseer een potluck! Een potluck is een feestje waar iedereen een gerecht meeneemt dat ze meestal zelf gemaakt hebben. Of organiseer een barbecue waar iedereen zijn eigen vlees, vis of vegetarische opties meeneemt en een paar mensen bijgerechten verzorgen. Leg samen voor drank of kies een paar collega’s die specifiek zorgen voor alle drank voor het feest. 

Je kan dit feest vieren in een zaal of ruimte op het kantoor. Een paar collega’s kunnen dan op voorhand versieringen ophangen en al de rest klaarzetten. Zorg gewoon dat er voldoende servies is en er zitplaatsen zijn voor iedereen.

Middelgroot budget

Heb je een iets ruimer budget, dan kan je een locatie huren om je feest te laten doorgaan. Kies een plek waar er voldoende ruimte is om binnen en buiten te kunnen bewegen. Als het goed weer is, kan je alles buiten laten plaatsvinden. Als de locatie een mooie tuin heeft, is het altijd mogelijk om gezellig buiten te vertoeven in een rustige en groene omgeving. Met de locatie kan je dan afspreken dat alles al klaar staat voor wanneer de gasten arriveren, maar kan je ook vaak op voorhand spullen klaarzetten zoals versieringen zodat alles tip top in orde is voor jullie feest. Met kleine locaties heb je vaak ook het voordeel dat alles heel privé is en jullie in alle discretie kunnen vieren, zonder de ruimte te moeten delen met andere groepen.

Je kan dan alsnog een potluck of barbecue organiseren of misschien zelfs een cateraar inhuren. Van een apéro met wijn tot een extravagant 3-gangen menu, alles is mogelijk! Het is zo duur als je het zelf maakt, dus dit is zeker een manier om toch de kosten te drukken als je een locatie huurt met een beperkt budget.

Groot budget

Wil je een afscheidsfeest dat iedereen zich nog lang zal herinneren? Investeer dan in een gezellig feest waar iedereen samen iets leuk kan doen. Dit kan enorm verschillen van een eigen versie van De Slimste Mens, karting, een stadsspel, een bezoek aan een brouwerij of aan een escape room! Onze vrienden van Escape Boxes, bijvoorbeeld. Zij ontwikkelen spannende escape games die op jouw event kunnen doorgaan voor kleine en grote groepen.

Ga all out met een locatie die helemaal ingekleed wordt voor een themafeest. Jaren ’60-’90, glitter en glamour, een foute party, hippies, Disney, … Er zijn oneindig veel voorbeelden van toffe thema’s die het afscheidsfeest meteen een hit maken bij de gasten. Zorg ervoor dat je hapjes en drankjes ook bij het thema horen zodat het een prachtig geheel wordt tezamen.

Het Melkhuisje is een rustige en private locatie omgeven door groen, perfect voor jullie afscheidsfeest! Reserveer het Melkhuisje volledig vrijblijvend of stuur een mail als je nog vragen hebt. Nog niet overtuigd? Plan een bezoek met gastvrouw Jill. Zij verwelkomt jullie graag en kan bovendien ook helpen met aankleding van de ruimte, catering van jullie event en dergelijke. Wees welkom!

Hebben jullie binnenkort een vergadering in het verschiet en wil je zorgen dat het zeker een succes zal worden? Lees hier onze blog met 15 tips voor een geslaagde vergadering! Als je nog een beetje overtuiging nodig hebt voor alle voordelen van een off-site vergadering voor je team, lees dan zeker onze blog over hoe je je business boost met off-site vergaderingen. Misschien tot binnenkort?